Foto: Helmuth PeterssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Bilfirma i Kalmar totalförstörd – 200 fordon brann upp

Uppdaterad
Publicerad

En stor lokal tillhörande en anrik bilfirma i Kalmar brann ned helt och hållet under natten mot onsdag. Det råder fortsatt explosionsrisk i området, och allmänheten har varnats för den kraftiga rökutvecklingen.
– Alltihop har brunnit ner, säger räddningsledaren Mattias Andersson.

Vid 20:30-tiden på tisdagen inkom larm om en brand på Engelska vägen vid bilfirman Smålands motor lokaler vid Berga industriområde i Kalmar.Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut där räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus.

På onsdagen finns fortfarande en explosionsrisk i området eftersom att det finns gastuber inne i en intilliggande verktstadslokal.

– Den kommer att vara kvar ungefär 24 timmar efter det att branden är släckt, säger Mattias Andersson.

Tidigt under räddningsarbetet tvingades räddningstjänsten att backa bakåt från de positioner vid den övertända byggnaden som man intagit.

– Vi fick backa och göra en defensiv insats, sade Andersson till SVT Nyheter Småland vid midnatt.

Foto: Helmuth Petersson

På plats hela natten

Tidigare på tisdagskvällen kom dramatiska bilder från Engelska vägen där svart rök vällde ut från den övertända byggnaden. Det hördes även flera smällar. Räddningstjänsten kallade förstärkning från närliggande områden till platsen. Som mest kämpade cirka 25 brandmän mot lågorna.

– Det har varit en stor brand det här, och man blir ju alltid konfunderad över att det går så snabbt. Men när det är så mycket brännbart material på så stor yta, då går det snabbt när det tar eld.

I nuläget har polisen inte kunnat ta sig in på stora det brandhärjade området. Först när eftersläckningsarbetet är färdigt kommer polisen kunna undersöka platsen för att försöka ta reda på orsaken till branden.

Foto: Helmuth Petersson

”En katastrof”

Det finns inga uppgifter om att någon har kommit till skada.

Hur omfattande skadorna är i ekonomiska termer, men det rör sig om ungefär 200 fordon som blivit förstörda. Helt klart är att det blir en svår verklighet som möter bolag Smålands motor, Kalmar-företaget med anor från mitten av 1960-talet.

Bolagets vd, Marcus Eliasson, var på utlandssemester när beskedet om storbranden kom.

– Det är en katastrof. Helt fruktansvärt, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilfirma brann ner i Kalmar

Mer i ämnet