Kraftig svart rök kommer från branden på en avfallsanläggning i Kalmar. Foto: Helmuth Petersson

Kraftig brand i sophög på avfallsanläggningen Moskogen

Uppdaterad
Publicerad

Vid 6-tiden på måndagsmorgonen brann det fortfarande på avfallsanläggningen Moskogen i Kalmar. Räddningsstyrkor från bland annat Borgholm, Torsås, Mörbylånga och Rockneby har varit på plats under natten och jobbat med eftersläktningsarbetet. Bedömningen är att spridningsrisken nu är mycket liten.

Larmet kom vid 13-tiden på söndagen. Kraftig svart brandrök syntes från platsen.

– Det var en av våra transportörer som kom med avfall som upptäckte branden och larmade räddningstjänsten, säger Maria Schade, förbundschef KSRR.

I samband med händelsen gick det ut ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA). Räddningsledaren uppmanade alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Förhindra spridning

Enligt räddningstjänsten brinner det häftigt från en sophög. Insatsen koncentrerades först till att förhindra spridning till närliggande skog och byggnad.

Personal från flera brandstationer har varit på plats med tre takfordon, tre släckbilar och ett höjdfordon. Vid 15-tiden hade räddningstjänsten lyckats ringa in branden och stoppa spridningen.

– Det blir väldigt utsatt när det har varit så extremt varmt som det varit. Därför har vi jobbat med att inte lagra för högt och hålla avstånd mellan högarna. Jag tror att det gett resultat, säger Maria Schade.

Utdragen insats

Vid 16.30-tiden arbetade räddningstjänsten med att få bort massor för att stoppa branden.

Branden har startat i en tälthall för mellanlagring av hushållsavfall, men orsaken är inte känd.

– Men ingen byggnad har brunnit, säger Kicki Carlsson, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen.

En transportör upptäckte avfallsbranden och slog larm. Foto: Helmuth Petersson

Släckningsarbetet väntas pågå under hela natten.

Avfallsbehandlingsanläggningen är länets största och tar emot cirka 65 000 ton avfall varje år.

Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott i samband med branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.