Foto: Johan Nilsson TT/ Jimmy Hertzman

Kraftig minskning av humlor

Publicerad

Humlorna i Sverige har minskat kraftigt. De har svårare att hitta mat när åkermarker för matproduktion till människor tar allt mer plats. Och vårens väder kan ha påverkat också.

I februari uppmättes det värmerekord i småländska Kosta. Och i mars var det flera dagar i Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Skåne med temperaturer på uppemot 17 grader och sol. April har varit kallare men snart är värmen på ingång igen. För våra insekter kan det ha blivit lite förvirrat när de varma mars-temperaturerna byttes mot dagar där det till och med snöade i april.

– Om humlorna startat en koloni och det blir kallt så att de inte kan hitta mat kan de försvåra läget, men det är oklart hur mycket det försvårar. Humlor är tåliga och bra på att flyga om det är kallt. Men om det blir blåst, snö och regnar blir det tufft för dom. Men det behöver inte vara så jättefint väder för att de ska ge sig ut och samla mat, säger Lina Herbertsson som är doktorand och har forskat på humlor vid Lunds universitet.

Minskat kraftigt

Hur mycket humlor det blir från år till år kan variera. Men över en längre tid har humlorna minskat kraftigt.

– Under 1900-talet har det varit en dramatisk minskning i mångfalden av humlor. Kanske inte så stora minskningar av själva antalet humlor, men däremot har mångfalden av humlearter minskat kraftigt, säger Lina Herbertsson.

En av orsakerna till att humlorna minskat är dagens storskaliga jordbruk.

– Det finns till exempel inte lika mycket rödklöver för humlorna. Vi odlar rödklöver för vi är ute efter ensilage till djuren och skördar flera gånger per sommar och då hinner det inte bli blommor till humlorna.

Bättre med ängar

Att vi inte har lika mycket stora ängsmarker och betesmarker längre är en annan orsak till humlornas nedgång.

– Djuren går på åkermark och betar på grönt frodigt gräs, det blir mycket mat till kor till exempel, men inte mat till pollinerande insekter.

Storskaliga jordbruk gör att avstånden mellan blomrika miljöer kan vara stora, för humlor kan det vara långt att flyga för att hitta mat.

– För oss människor är det bättre med åkermark för det gör att vi kan producera mer mat. Men för humlor är det bättre med ängar och betesmark.

Viktig funktion

Totalt finns ett fyrtiotal humlearter i Sverige och deras funktion är viktig för oss.

– Om vi inte hade humlor, solitära bin, honungsbin och blomflugor så hade vi definitivt fått mindre frukt och bär, de gör oss en tjänst. Utan dom hade det blivit tråkigare somrar, mindre jordgubbar, plommon, smultron och blåbär, säger Lina Herbertsson.

Men det finns konkreta saker man kan göra själv för att stoppa minskningen av humlor. Ta en paus till exempel och inte ha det så städat i sina trädgårdar.

– I stället för att klippa gräsmattan en extra gång så kan man ta en kopp kaffe och i stället låta klövern blomma lite längre. Jag säger inte att man inte ska klippa alls, men att så lite klöver i gräsmattan och låta dom blomma lite så att humlorna kan få mat.

Att ha blommor i trädgården hjälper också humlorna. Att ha blommor i olika färger, storlek och utseende gynnar humlorna  och andra pollinerande insekter och se gärna till att det finns något som blommar hela tiden.

Men att våga ha det lite stökigt någonstans i trädgården är bra för humlorna, enligt Lina.

– Ha lite stenar och trädgårdsavfall i något hörn så att humlorna kan bygga bo. Håll inte för rent helt enkelt, avslutar Lina Herbertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.