Foto: Heribert Proepper/AP

Kraftig ökning av knubbsäl

Publicerad

Sedan 2003 har antalet knubbsälar ökat med ungefär nio procent per år. Anledningen är att förutsättningarna för arten har blivit bättre.

– Jag skulle säga att det är en indikation på att miljön har blivit bättre i Kalmarsund, för det har vi också sett på andra arter som havsörn och utter, säger Tobias Borger, biolog på Länsstyrelsen i Kalmar.

– Situationen för sälarna i havet har blivit bättre. Miljögifterna i sälarnas föda har minskat, säger Olle Karlsson, sälexpert på Naturhistoriska riksmuseet.

Ökar för varje år

I Kalmarsund räknades det till omkring 1 000 knubbsälar 2014, vilket uppskattas vara omkring 60-75 procent av beståndet i Kalmarsund, det visar en rapport från Havs- och vattenmyndigheten. Mellan 2003 och 2014 har knubbsälen ökat med 8,9 procent per år.

– För 50 år sedan var sälarna nära att bli utrotade, eftersom det var en omfattade jakt på arten. Men under 2000-talet har ökningen varit kraftig, säger Olle Karlsson.

Hur många sälar tål Östersjön?

– Det finns fortfarande plats för väldigt mycket mer säl i Östersjön. Hur länge den här tillväxten kommer att fortsätta är svårt att säga. Det beror på hur mycket fisk som finns i havet och hur vi utnyttjat ekosystemet, menar Karlsson.

Fisket drabbas hårt

Det finns tre sälarter: knubbsäl, vikare och gråsäl. Samtliga har ökat i Sverige sedan 2003. Knubbsälen finns bara i Kalmarsund på ostkusten.

Men det finns två sidor av myntet. Yrkesfiskarna i Kalmar län har rapporterat in trasiga redskap på grund av sälen för över 4,5 miljoner kronor under 2014. Totalt betalades ut knappt två miljoner kronor i ersättning i länet – vilket är det tredje största i landet. 

– Det kustnära fisket har drabbats väldigt hårt på grund av att sälarna ökar, säger Tobias Borger. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer