Bilden är tagen på byggnaden Norrgård i ett tidigare sammanhang. Foto: LNU

Brand vid Linnéuniversitetet: ”Fruktansvärt mycket rök”

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig rökutveckling bröt ut vid en av Linnéuniversitetets lokaler i Kalmar under torsdagskvällen. En brand har kunnat släckas efter ett stort räddningspådrag.

Automtlarmet satte igång vid 17.00-tiden och ett flertal brandbilar ryckte ut till LNU-byggnaden Norrgård på Norra vägen i centrala Kalmar.

– Det var kraftig rökutveckling i källaren. Det visade sig vara en mindre brand utomhus på baksidan av skolan, säger Tony Nilsson, på larmcentralen.

När räddningstjänsten kom till platsen var det svårt att lokalisera branden.

– Det var fruktansvärt mycket rök från fastigheten och det blåste en del. Det visade sig att en massa löv och skit tagit fyr, säger Johan Olström, insatsledare Kalmar brandkår.

”Förmodligen inte anlagd”

Branden kunde släckas och polisen och räddningstjänsten har sina teorier:

– Förmodligen är den inte anlagd utan det kan ha varit någon som slängt en fimp, säger Johan Olström.

Branden startade i källarens betongtrappa vilket gjorde att spridningsrisken var liten.

– Nu håller vi på att tömma källaren på rök. Sedan blir detta ett ärende för polisen eftersom branden var farligt nära fasaden, säger Tony Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.