Kraftiga vindar orsakar trafikproblem och strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga blåsten har orsakat trafikproblem på vägarna i Småland under måndagsmorgonen. Nederbörd har dessutom orsakat ishalka.

Polisen och räddningstjänsterna uppmanar alla som inte måste ut i trafiken att hålla sig hemma på grund av kraftig vind och ishalka. 

Det råder också begränsad framkomlighet på flera vägar på grund av nedfallna träd både i Kalmar och Kronobergs län. Bland annat har träd blockerat vägen på riksväg 23 söder om Hultsfred, väg 34 i höjd med Södra Vi, väg 40 öster om Vimmerby, väg 213 väster om Loftahammar, på riksväg 23 öster om Åseda och väg 553 öster om Angelstad. 

Det har också rapporterats in flera singelolyckor under måndagsmorgonen. Det är i nuläget okänt om någon person skadats.

Strömavbrott och inställda tåg

De kraftiga vindarna har också orsakat flera strömavbrott.

I Kalmar län var drygt 7500 utan ström på måndagmorgonen. Norra Öland har drabbats värst under natten och på morgonen var fortfarande över 2000 abonnenter utan ström i Borgholms kommun. Andra kommuner som är eller har varit utan ström är Hultsfred, Nybro, Högsby, Kalmar och Oskarshamn.

I Kronobergs län var drygt 300 abonnenter utan ström på morgonen och omkring hälften av dem finns i Växjö kommun.

Kollektivtrafiken kommer också påverkas med förseningar och flera inställda tågavgångar. Trafikverket hänvisar resenärer till respektive tågbolag för information om alternativa resvägar och ersättningstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.