Gunnar Storbjörk och S i Växjö vill att regeringen stoppar alla utvisningar till Afghanistan. Foto: SVT/arkiv

Till attack mot egna partiet – kräver stopp av utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Socialdemokraterna i Växjö till attack mot sitt eget parti och kräver att regeringen inför ett tillfälligt stopp av alla utvisningar till Afghanistan.

Under de senaste veckorna har situationen i Afghanistan förvärrats. I det senaste självmordsattentatet i Kabul förra veckan dödades minst 90 personer.

– I det här läget är det inte rimligt att utvisa människor till Afghanistan, säger Gunnar Storbjörk, ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.

Tyskland har stoppat

För några dagar sedan stoppade Tyskland alla utvisningar till Afghanistan efter senaste tidens oroligheter.

– Det tycker jag tyskarna gör rätt i. Vi borde följa deras exempel, säger Gunnar Storbjörk.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson säger till SVT Nyheter Småland att det är upp till Migrationsverket att fatta beslut om eventuella stopp av utvisningar till Afghanistan.

Men Socialdemokraterna i Växjö är upprörda över att regeringen inte sätter press på Migrationsverket.

– Jag är förstås besviken man inte stoppat utvisningarna ännu. Jag räknar med att det kommer ske, Gunnar Storbjörk.

”Starkt tryck i partiet”

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson har i ett tidigare uttalande sagt att regeringen måste stå fast vid sin hårda migrationspolitik.

– Det finns ett starkt tryck i partiet, speciellt här i Växjö. Regeringen måste agera och vara lite mer humana, säger Gunnar Storbjörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.