Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I Kalmar har vi historiskt haft ett bra sökunderlag, så vi kan nog inte dela bilden av att det inte söker sig folk till kriminalvården, säger Daniel Bergenhem kriminalvårdsinspektör. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Kriminalvårdinspektören inte orolig för personalbrist vid Kalmars nya fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården lider idag av brist på kriminalvårdare. 2028 skall den nya anstalten i Halltorp söder om Kalmar stå färdig och inne i Kalmar byggs även ett nytt häkte. Det kan komma att handla om upp till femhundra nya klienter på nya anstalten, efter besked om dubbelbeläggning även där.

Kriminalvårdaren Joakim Eriksson, som arbetat länge som kriminalvårdare, har i en intervju med SVT Småland sagt att han är mycket orolig för att det ska bli svårt att hitta personal till den nya anstalten i Halltorp tre mil söder om Kalmar.

Den oron delar dock inte kriminalvårdsinspektör Daniel Bergenhem:

Kalmar

– Det skiljer sig lite beroende på vart man är. Men i Kalmar har vi historiskt haft ett bra sökunderlag, så vi kan nog inte dela bilden av att det inte söker sig folk till kriminalvården, säger Daniel Bergenhem.

Fler klienter än beräknat

I somras manade kriminalvårdens centrala ledning att ta höjd för dubbelbeläggning vid alla nya alla nya anstalter som byggs i landet. Det betyder att fler klienter kommer till Halltorp i Kalmar än tidigare beräknat. Från tidigare drygt 300 till uppemot 500 nya interner.

– Det är väl en naturlig utveckling utifrån de samhällsproblem vi har och de få platser vi har på våra anstalter, säger Daniel Bergenhem.

Att fler klienter vistas på mindre yta resulterar ofta i mer våld och hotsituationer och arbetsbelastningen ökar för personalen.

Kan du känna en oro inför framtiden?

– Jag känner ingen oro. Vi har en respekt för att situationen ser ut som den gör. Och att arbetsförhållandena påverkas utifrån att det blir högre antal klienter som ska samsas på mindre yta, säger Daniel Bergenhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet