LRF Sydost uppskattar att lokala bönder kan få hjälp, men vill ha snabbare beslut. Foto: SVT

Snart kan bönderna söka bidrag efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Jord- och lantbrukare i hela landet har från och med mitten på oktober möjlighet att söka bidrag till följd av den torra sommaren. Genom att ansöka om högst 150 000 kronor ska lokalt aktiva bönder, i första hand inom får- nötkött- och mjölkproduktion, få hjälp till återhämtning.

Regeringens stöd till de drabbade handlar om ett tudelat paket på totalt 1,2 miljarder kronor. Den första delen på 600 miljoner kommer gå till drabbade inom får- nötkött- och mjölkproduktion.

För Lantbrukarnas Riksförbund i Småland, LRF Sydost, kommer denna del vara till stor användning då det finns mycket nötkreatur i regionen. Men det finns även förhoppningar om att resterande del av krispaketet inte bara ska vara till hjälp för de som drabbats av grovfoderbrist.

– Vi ser att torkan slagit hårt för alla och vi på LRF Sydost anser att det är viktigt att företag som inte bara berörs av grovfoderbrist, utan även de med mycket foder och halm, får den hjälp de behöver, säger Malin Engdahl, regionchef på LRF Sydost.

Behövs pengar i tid

Det finns även önskemål om att jordbruksverket ska ta snabba beslut i bidragsärenden, för att inte låta de drabbade lida ännu mer.

– Vi har försökt driva på prioriteringen av att få ut pengarna så snabbt som möjligt. Det vi sett är att flera av våra kooperativa föreningar nu betalar ett högre avräkningspris. Stödet från länsstyrelser och kommuner är därför oerhört välkommet i den rådande situationen, säger Malin Engdahl.

Hur mycket pengar regionen kommer få totalt är svårt att förutspå. Fokus ligger ändå på hur pengarna ska kunna fylla alla de ekonomiska hål som finns, för att på så sätt skapa ett bättre läge för de lokala bönderna.

– Det som är den stora utmaningen är likviditeten. Bidraget som jord- och lantbrukarna får ska användas för att täcka alla kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.