Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronobergs län tar över stol nummer ett i akademin. Foto: SVT/Arkiv

Ex-landshövding tar plats i akademi

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen tillkännagavs årets pristagare av Smålands akademis priser. Det blev också klart att Kronobergs tidigare landshövding Kristina Alsér tar plats i akademin.

Att förra landshövdingen i Kronoberg, Kristina Alsér, nu kan ta plats på akademins stol nummer ett, som från början var Astrid Lindgrens, beror på att hon kommer från företagsvärlden och sitter i Ingenjörsvetenskapsakademin.

– Alla kan inte vara humanister, kommenterar Erik Lindfelt, Smålands Akademins sekretare. Vi vill ha bredden med ledamöter från olika områden.

En rad pristagare har tillkännagivits under tisdagen, bland andra har SVT-profilen Martin Emtenäs tilldelats Linnépriset på 30 000 kronor.

Emtenäs får priset med motiveringen att han presenterat natur i Sverige och världen i ett antal tv-program och ”för den kunskap om Sveriges flora och fauna som han skarpt fångat i bokform....”

Smålands Akademi har som syfte att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet. Dess motto är ”snille och envishet”.

Priserna delas ut i Växjö domkyrka den 11 november.

Alla pristagare

Jujja Wieslander, skapare av Mamma Mu, får 30 000 kronor av Smålands Akademi som årets Emilprismottagare.

Martin Emtenäs, känd naturprofil i tv, mottar Linnépriset på också 30 000 kronor.

Wallquistpriset på 25 000 kronor tilldelas teologen Susanne Wigorts Yngvesson.

Dag Hammarskjöldspris på likaledes 25 000 kronor går till Dagens Nyheters Nathan Shachar.

Det helt nya Hyltén-Cavallius-pris på 30 000 kronor får Håkan Nordmark, historiker och antikvarie i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.