Modersuggan och det osynliga lort-Sverige, så heter boken som Trygve Bång har skrivit om miljöarbetet kring Böksholms bruk. Och i boken riktas stark kritik mot både företag och myndigheter.
– Jag är kritisk mot att man har nedprioriterat ärendet från myndigheternas sida på mycket osäkra grunder. Ortsbefolkningen vet inte om vad som finns i mark och sjö och inte myndigheterna heller märkligt nog, säger Trygve Bång.
Det är nu 30 år sedan sulfitfabriken i Böksholm raserades. Då klassades marken och sjöarna kring bruket som ett av Sveriges farligaste miljöriskområden, men 2004 nedprioriterades Böksholms miljöfarlighet efter en undersökning som visade på att fisken i närområdet mådde bra.
– De undersökte 30 stycken abborrar för att påvisa om det fanns hälsorisker, men ingen vet om fiskarna var stationära eller inte för man släppte in vatten från den rena sjön Örken. Därifrån kom det in fisk från det rena vattnet, och det är det de har undersökt. Det är ju häpnadsväckande, säger Trygve Bång till Smålandsnytt.