Rikspolischefen Dan Eliasson

Kritik mot ny polisorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Polisens omorganisation har fått kritik och blivit kännbart för både tjänstgörande poliser och vanliga medborgare. Rikspolischefen Dan Eliasson svarar nu på kritiken.

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om Richard Arvidsson vars hus hyrdes ut på en annons av nätbedragare. Hans polisanmälan ledde inget vart och lades ner utan någon förundersökning

– Det känns som om polisen lägger ner anmälningar utan att ens tittat på den, säger han.

Polisen kom aldrig

Ett annat fall som vi tidigare berättat är inbrottet på Bjurbäckskolan i Emmaboda där ett 50-tal datorer stals. Polisen larmades men kom aldrig till platsen, vilket rektor Magnus Assarsson var kritisk till

– Polisen bad oss att dokumentera skadegörelsen. Eleverna frågar varför polisen inte kom, ja, vad ska man svara på det?

Den 1 januari 2015 fick Sverige en samlad Polismyndighet till skillnad från tidigare uppdelning i 21 polismyndigheter.

Rikspolischefen: ”sämre på mängdbrott”

Rikspolischefen Dan Eliasson är i Växjö för att delta i konferensen ”Ledarskap inom polisen” som pågår på Linnéuniversitetet 10-12 maj. Eliasson tycker nu han börjar se konkreta resultat av omorganisationen, som han menar syftar till att polismyndigheten ska bli en starkare organisation.

– Vi har varit framgångsrika på sina håll. Bland annat när det gäller gränskontroller och vårt förebyggande arbete mot terror. Vi har också klarat av sprängningar och skjutningar i Göteborg och Malmö. Men visst, när det gäller mängdbrott har inte resultatet varit lika bra som tidigare, säger han.

Professor kritiserar omorganisationen

Mats Alvesson, professor i organisation vid Lunds universitet, är inte lika entusiastisk över Polisens omorganisation.

– Svensk polis anses nog inte vara särskilt effektiv. Uppklarningssekvenserna av brott är väldigt låg. Ta tillexempel nätbedrägerier – hur många sådana brott löser man där idag? Polisen borde fokusera mer på praktik- och resultatfrågor istället för övergripande strukturer och värdegrundsfrågor som man gärna håller på med, säger han.

Förtroendet riskeras

I slutändan är det vad man åstadkommer som räknas och när mer än hälften av vardagsbrotten läggs ner utan någon förundersökning riskerar förtroendet för polisen att minska – både internt och bland befolkningen i stort, enligt Mats Alvesson.

Polisen har också fått kritik för att inga av de nyutbildade poliserna kommer att placeras i vårt område

Dan Eliasson menar dock att den nya organisationen kommer att lösa det problemet genom att vara mer flexibel.

– På ställen som Araby är vi mycket starkare nu än för ett år sedan. Den nya organisationen visar att vi kan spänna musklerna där det behövs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.