Kritik mot valaffischerna i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Veckorna före valet är många vägkanter och korsningar fyllda med partiernas olika budskap. Evert Carlsson menar att den omfattande affischeringen utgör en stor trafikfara.

Evert Carlsson reagerade när han såg alla valaffischer som sitter uppe längs med Sandsbrovägen i Växjö.

– Det hela har med trafiksäkerhet att göra. Bilister ska inte bli störda av saker som är runtomkring vägen när de kör. På vissa ställen i Växjö sitter affischer på i princip varje lykstolpe, och dessutom på refuger och liknande, säger Evert Carlsson.

Vilka är riskerna med för mycket affischering?

Risken är ju att bilisterna till exempel sitter och läser vad som står på affischerna när de kör, bilen framför bromsar kraftigt och så plötsligt blir det en krock, säger Evert Carlsson.

Samma regler för all reklam

Evert menar att det verkar som om att affischerna har en särställning jämfört jämfört med annan reklam längs vägarna, men så är det inte berättar Växjö kommuns trafikplaneringschef Per-Olof Löfberg.

– Det finns regler för hur affischerna får placeras och vad som ses som trafikfarligt och inte. Brukligt är att de placeras 1,5 till 3 meter från vägbanan, och samma regler gäller för all reklam, säger Per-Olof Löfberg.

Vissa affischer måste tas ner

Just i år finns också en särskild anledning till varför vissa affischer har suttit och kanske fortfarande sitter där de inte hör hemma.

– I detta fallet har partierna på grund av olyckliga omständigheter inte fått ut polistillståndet för att affischera innan de började så de har inte kunnat vara fullt ut medvetna om vad som gäller, berättar Per-Olof Löfberg

Kan det bli så att partierna kan behöva ta ner eller flytta vissa av sina affischer?

– Ja. Vi har gått ut med en specifikation till alla partier om vad som gäller och bett dem att ta ner eller flytta på en del av sina affischer, säger Per-Olof Löfberg

FAKTA: DET HÄR GÄLLER FÖR VALAFFISCHERNA

Följande villkor gäller för det tillstånd som Länsstyrelsen Kronoberg givit samtliga partier. Tillståndet gäller allt utom detaljplanelagt område, och i de fallen kan regelverket variera mellan enskilda kommuner.

1. Valaffischer får inte sättas upp utmed motorvägar, motortrafikleder och mötesfria landsvägar (”2+1-väg”) och inte heller på broar över sådana vägar.

2. Valaffischer får inte placeras i kurvor, i cirkulationsplatser eller i övrigt så att sikten skyms för fordonsförare och bör placeras minst 75 meter från vägkorsningar och cirkulationsplatser, minst 50 meter från vägmärken och trafiksignaler samt minst 5 meter från vägkanten.

3. Valaffischer får inte ges sådan utformning att de kan förväxlas med vägmärken eller trafikanordningar.

4. Valaffischers storlek får inte överskrida 4 m2 (kvadratmeter).

5. Valaffischer ska tas ned senast den 16 september 2018.

6. Valaffischer ska ägnas sådan tillsyn att de inte vållar nedskräpning.

7. I de fall kommunen är väghållare ska samråd ske med aktuell kommun (den kommunala nämnd som enligt väglagen fungerar som väghållningsmyndighet).

Källa: Länstyrelsen Kronoberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.