Malin Wollin menar att ”det är ett jäkla slit” med läxorna. Foto: Eget

”Läxor gör samhället mer ojämlikt”

Uppdaterad
Publicerad

Bloggaren och krönikören Malin Wollin från Kalmar skrev en krönika om att läxor borde förbjudas som fått ett enormt genomslag i sociala medier.

Krönikan skrevs i förra veckan och sedan dess har kommentarerna och mejlen har öst in. Krönikan har delats 7.000 gånger på Facebook. Mestadels är det positiva reaktioner.

– Den här krönikan är nog den jag skrivit som fått mest genomslag. Det måste ju betyda att det är fler än jag som ser läxorna som ett problem. I vår familj går det inte en dag utan att vi bråkar om läxor, säger Malin Wollin, vars äldsta barn är nio och elva år gamla och har ungefär tre läxor var per vecka.

Menar du att det går att klara sig helt utan läxor?
– Man kan ju ha läxor på skoltid också och sitta på skolan och göra skoluppgifter tillsammans med personal. Det är hemläxorna som är problemet som jag ser det, säger Malin Wollin.

Hon menar också att läxorna bidrar till ett mer ojämlikt samhälle.

– Joakim och jag är två stycken och vi har alla de bästa förutsättningarna. Om vi tycker att det är ett jäkla slit varenda eftermiddag? Hur är det inte då för de som är ensamma, sjuka och som har problem med språket, frågar sig Malin Wollin.

På torsdagen kommer hon att delta i programmet Debatt och prata om läxornas vara eller inte vara, i SVT1 klockan 22.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läxdebatten

Mer i ämnet