Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alma Berg från Alvesta tycker det blivit för dyrt att åka buss till Växjö. ”Om man vill att fler ska åka så borde bussbiljetterna bli billigare”, säger hon. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Kronoberg höjer biljettpriserna mest i hela landet

Publicerad

När det gäller månadskort är Kronoberg det län i landet där priserna på kollektivtrafik höjts mest mellan 2023 och 2024. Det visar en granskning som SVT gjort. Även Kalmar län finns bland de län som höjt mest.

SVT har i en större granskning bland annat jämfört prisutvecklingen på bensin och diesel med prisutvecklingen när det gäller kollektivtrafik. Tendensen med allt dyrare kollektivtrafik gäller både på kort och lång sikt.

På 10 år har bensinpriset ökat drygt 30 procent. Men inflationen har på samma tid varit högre, så i jämförelse har bensin och diesel snarast sjunkit i pris. Men kollektivtrafik har ökat långt mer än inflationen, drygt 42 procent på 10 år.

Priser i kollektivtrafiken

Kronoberg i topp

SVT:s granskning visar att Kronoberg är den region i Sverige där ett månadskort för hela länet ökat mest mellan 2023 och 2024.

Länstrafiken Kronobergs höjning av månadskortet med 12 procent är i topp i landet. Kalmar länstrafiks månadskort har höjts med 6 procent från 2023 till 2024 och med det ligger man topp-fem bland de län som höjt mest.

Sveriges regioner har i flera fall dock höjt sina enkel- respektive månadsbiljetter olika mycket och när det gäller enkelbiljetter finns det fyra andra regioner i landet som höjt mer än Kronoberg.

Ett månadskort giltigt i hela Kronobergs län kostar 1496 kronor i butik.

SÅ HAR BILJETTPRISET HÖJTS

Förändring 2023 till 2024 – topp fem

Periodbiljett län

Länstrafiken Kronoberg: 12 procent

Länstrafiken i Örebro: 10 procent

Blekingetrafiken: 9 procent

Värmlandstrafiken: 8 procent

Kalmar länstrafik: 6 procent

Enkelbiljett tätort

UL: 18 procent

Dalatrafik: 17 procent

DinTur (V-norrland): 14 procent

Värmlandstrafik: 11 procent

Länstrafiken Kronoberg: 10 procent

(Kalmar länstrafik 6 procent)

Källa: Svensk kollektivtrafik/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Priser i kollektivtrafiken

Mer i ämnet