Totalt sett misstänks mannen ha fört in ett ton cannabis i landet. Foto: polisens förundersökning

Kronobergare åtalas – ska ha smugglat ett ton cannabis

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern hemmahörande i Kronobergs län åtals vid Växjö tingsrätt för att ha fört in drygt ett ton cannabis i Sverige. 

– Det här är en del av en större utredning, säger polisens presstalesperson, Robert Loeffel.

Åtalet gäller synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Den åtalade mannen, som är i 35-årsåldern, är hemmahörande i Kronobergs län. Enligt åtalet ska mannen under en period mellan våren 2020 till januari 2021 ha varit delaktig i smugglandet av flera partier cannabis från Spanien. Mannen misstänks också ha förpackat och sålt drogerna till köpare i Sverige.

Fler efterlysta i ärendet

Narkotikan ska vid majoriteten av tillfällena ha transporterats till en lagerbyggnad i Rottne, strax norr om Växjö. En man i 50-årsåldern från Jönköpings län misstänks ha tillsammans med mannen från Kronoberg hanterat narkotika om minst 200 kg som förts in i landet i slutet av maj 2020.

Åtalet ses av åklagaren som ett resultat av en större insats mot grov organiserad brottslighet som startade hösten 2020. Utredningen som fortfarande pågår omfattar även personer som har begärts häktade men som är på fri fot.

– Det finns fler personer efterlysta i den här utredningen. Även internationellt efterlysta, säger Robert Loeffel.

Knäckt krypterad tjänst

Ett av insatsens största genombrott är enligt den svenska polisen att flera europeiska länder, inklusive Europol, lyckats knäcka den krypterade meddelandetjänsten Sky ECC. Där den svenska polisen fått insyn i meddelande och bilder som skickats mellan misstänkta personer.

– En stor del av det här har varit möjligt tack vare att man har knäckt krypterade telefoner som har upptäckts, säger Robert Loeffel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.