Följ med till Häringetorps återvinningscentral och se hur det funkar med fyrfackskärlen. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Kronobergare duktiga på sopsortering – men slarv kostar

Uppdaterad
Publicerad

Soptunnorna med fyrfackskärl är här för att stanna. Sedan några kommuner i Kronobergs län infört systemet kan Södra Smålands avfall och miljö (SSAM) konstatera att hushållen sköter sig. Men slarv med sopsorteringen kan innebära en anmärkning – och extra avgifter.

På Häringetorps återvinningscentral utanför Växjö kör sopbilarna in i en strid ström. De tippar tidningspapper på ett redan växande berg av papper, och gamla bananer och potatis till en anläggning där matavfallet senare förvandlas till biogas.

— Vi kallar den för slurremixen, säger enhetschefen på SSAM, Mattias G Sandahl, och pekar på matavfallsanläggningen.

Restavfallet har minskat

Totalt är det 32 000 hushåll som på drygt ett år ställt om från vanlig soptunna till regelbunden sortering direkt i soptunnan. Det är invånare i kommunerna Lessebo, Tingsryd, Markaryd, Älmhult och Växjö som fått fyrfackskärlen. 

— Det är väldigt väl sorterat, folk är generellt duktiga, säger Mattias G Sandahl.

I fyrfackskärlen kan hushållen sortera färgat- och ofärgat glas, metall, kartong, plast, matavfall och restavfall.

—  Vi har minskat restavfallet med upp till 30 procent i många kommuner, säger enhetschefen på SSAM, Mattias G Sandahl.

Felsortering kostar flera hundralappar 

Men det finns också hushåll som misskött sin sopsortering. Sedan årsskiftet har SSAM fått in 70 rapporterade avvikelser.  

Chaufförerna på SSAM ska vid tömningen inspektera innehållet utifrån vad som syns när de öppnar soptunnorna. Om avfallet är kraftigt felsorterat eller om något farligt avfall syns lämnas kärlet otömt tillsammans med ett meddelande och foto på soptunnans innehåll.  

— Kunden får därefter beställa en extratömning som utförs mot avgift, skriver Susanna Henningsson, kommunikatör på SSAM, till SVT. 

Avgiften för en extratömning ligger på drygt 170 kronor, beroende på kommun. Om hushållet fortsätter att felsortera sopor höjs avgiften till 300 kronor per tillfälle. 

Fyrfackskärlen ett lyckat projekt

Redan 2019 infördes fyrfackskärlen i Tingsryd och Lessebo, och året efter följde Växjö, Älmhult och Markaryd på. Nu närmar sig projektet slutfasen där fritidshusen är sist ut.

Mattias G Sandahl på SSAM har följt omställningen till fyrfacken och är inte förvånad över hur väl projektet fallit ut.

— På det stora hela tror jag att man är väl medveten om att det som hamnar i kärlen kommer återvinnas och bli till något nytt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.