Kronprinsessan Victoria under sin landskapsvandring på Öland i maj 2018. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessan är Årets Ölänning

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria har utsetts till Årets Ölänning 2018, för sitt engagemang som starkt bidrar till öns utveckling och attraktionskraft.

Den 14 juli uppvaktas kronprinsessan på sin 41-årsdag i Borgholm på Öland, under Victoriadagen som i år firar 40-årsjubileum. Men redan den 5 juli uppmärksammas kronprinsessan då priset som Årets Ölänning delas ut för 39:e gången, vid kungafamiljens sommarbostad Solliden.

Sollidenpriset är ett samarbete mellan Barometern och Sveriges Radio P4 Kronoberg, och tilldelas en ”bofast ölänning, varaktig sommarölänning eller person från annat håll som gjort bestående insats till Ölands fromma”.

”Jordnära engagemang”

Kronprinsessan får priset för att hon med sin närvaro och lyskraft väcker både nationellt och internationellt intresse för Öland. En del av juryns motivering lyder:

”Årets pristagare har under hela sitt liv i ord och handling uttryckt sin kärlek till Öland, en plats där hon känner sig som hemma. Hennes jordnära engagemang för landskapet och människorna bidrar starkt till öns utveckling och attraktionskraft. Med sin närvaro och lyskraft skapar hon intresse och uppmärksamhet för Öland såväl nationellt som internationellt. Hennes födelsedag 14 juli firas sedan länge som Ölands egen nationaldag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer