Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stensjö by utanför Oskarshamn har varit ett populärt besöksmål under coronavåren 2020 och haft ovanligt många besökare redan i mars månad. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Reservatsstatus ska skydda ”verklighetens Bullerbyn”

Uppdaterad
Publicerad
Stensjö by utanför Oskarshamn fick i veckan status som kulturreservat. Något som kommer att innebära ett starkare skydd och en tydligare plan för hur den unikt bevarade byn och kulturlandskapet ska skötas.

Stensjö by är för de flesta mest känd som inspelningsplatsen för flera scener i filmatiseringen av Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga.

Att området i veckan fick status som kulturreservat innebär, förutom ett starkare skydd mot fysiska förändringar, att man fått en tydligare plan för hur byn och omkringliggande skog och mark ska skötas. Målet med den nya planen är att återskapa känslan av hur det såg ut i byn – och i Småland – runt sekelskiftet.

Ska återskapa gamla trädgårdar

Hans Nilsson är tillsyningsman på Stensjö by utanför Oskarshamn.

– Vi ska försöka få till den skötsel som var på 1900-talets början. Ett led i det är att återskapa trädgårdarna här på Stensjö och vi har i veckan anställt en trädgårdsmästare med utbildning på historiska trädgårdar, säger Hans Nilsson, tillsynsman på Stensjö by.

Utöver det ska man också börja så fler av de grödor som man nyttjade förr i de omkringliggande åkrarna, och de 17 kilometer långa gärdesgården, som idag sitter ihop med ståltråd, ska sakta men säkert få originalhängning med granvidjor.

Många besökare under corona

Och intresset för Stensjö by är stort hos allmänheten. Inte minst nu under coronavåren 2020, då många söker aktiviteter utomhus i naturen.

– Parkeringen har varit full. Vår besöksräknare har under mars månad visat ungefär 2 000 besökare, och det är vad vi brukar ha på en sommarmånad, säger Hans Nilsson.

Se Hans Nilsson berätta om vad kulturreservatsstatusen innebär för Stensjö by och se mer fina vyer från Stensjö by i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer