”Skapande skola” når bara hälften av eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Skapande skola, regeringens kultursatsning har nu funnits i tre år, men nu visar en rapport att bara drygt hälften av eleverna nås av satsningen. Men i Lessebo kommun har alla elever fått delta.

Under förra året gjordes omkring 200 filmer i ”Skapande skola” i Lessebo kommun och de filmer som gjorts under hösten visades på en filmfestival i Hovmantorp.

– Det kändes nervöst att få sin film visad på bioduken, berättade Gentrit Meholli, som går i 7C på Bikupan i Lessebo.

– Jag tycker att det har varit roligt att skapa film, men det var svårt i början, säger Vilma Johansson, 8 C på Bikupan i Lessebo.

Når bara hälften

Skapande skola är en satsning från regeringen som är tänkt att ge eleverna mer kultur i skolan. Dans, teater, musik och filmskapande är exempel på vad pengarna kan användas till.

Men en rapport från Myndigheten för kulturanalys som kom i december visar att skapande skola bara når drygt hälften av alla skolbarn i Sverige och det är de små kommunerna som inte deltar i lika stor utsträckning.

Men trots att Lessebo är en liten kommun, så är alla elever där med i projektet.

– Alla elever från årskurs ett till nio deltar. Några skapar film och några kommer att få se på film. Vi tycker att det är viktigt att eleverna får arbeta med film, för att det är ett bra komplement till övriga ämnen i skolan. Vi tycker att det är ett viktigt uttryck eftersom de ser mycket på film. Det är inget som är främmande för dem, säger Cecilia Stavert, samordnare för ”Skapande skola” på Lessebo kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.