Jalle Lorensson, ordförande Kulturskolerådet. Foto: Anders Roos och TT

Kulturskolerådet: ”Det är sorgligt att Växjö tagit bort avgiftstaket”

Publicerad

På intresseorganisationen Kulturskolerådet som jobbar för att få en tillgänglig kulturskoleverksamhet tycker de att det ska finnas ett avgiftstak för familjer som har flera barn som går på Kulturskolan.

Tidigare har det i Växjö kommun funnits ett avgiftstak som gjort att en familj max kunde betala 2200 kronor per termin oavsett hur många kurser barnen gick på. Men nu har avgiftstaket tagits bort till våren 2020.

– Jag tycker att det är sorgligt att de tagit bort taket i Växjö kommun. Då utesluter man barn från att få vara en del i kulturen, säger Jalle Lorensson, ordförande Kulturskolerådet. 

Terminsavgifterna för att gå en kurs på Kulturskolan varierar stort i våra småländska kommuner. Högst är avgiften i Växjö med 950 kronor. Det kan jämföras med Kalmar där avgiften ligger på 300 kronor.

Vad är en rimlig terminsavgift? 

– Det som rimligt för dig är kanske inte rimligt för någon annan, men genomsnittliga avgiften på Kulturskolan i Sverige ligger på 660 kronor per termin. 

I klippet ovan utvecklar Jalle Lorensson svaren när han svarar på fyra frågor om kulturskoleavgifter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.