Kungen och drottningen besöker Kalmar län i slutet av augusti. I oktober får Kronoberg besök av kronprinsessparet.

Kalmar län först ut när kungafamiljen återupptar sitt resande

Uppdaterad
Publicerad

Kungafamiljen återupptar sitt resande. Planen är att besöka alla län i Sverige och starten går i Kalmar i slutet av augusti.

– En önskan från kungafamiljen är att hinna med alla besöken under året. Så det är ett tajt schema, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

Kungafamiljen hade redan förra året planerat att resa runt i landet. Men de hann bara till fyra län innan den andra virusvågen slog till och övriga besök fick ställas in.

-Även om det är tillåtet att resa är det ändå så att när kungafamiljen gör besök så skapas det ofta folksamlingar. Och eftersom det inte har varit tillåtet har kungafamiljen under året begränsat sådana resor, säger Margareta Thorgren.

Visa deltagande

Men när restriktionerna nu lättas gör kungafamiljen ett nytt försök. Kalmar blir det första länet som besöks i slutet på augusti.

Kungen vill genom besöken visa deltagande med de som har drabbats av pandemin och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Hovet är noga med att påpeka att besöken kommer att anpassas till pandemin och ske i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Jobbat digitalt

Under året har kungafamiljen gjort som de flesta andra i landet – försökt att sköta sina arbetsuppgifter digitalt.

– Kungaparet och kronprinsessparet har deltagit i landshövdingsmöten för att hålla sig informerade om hur det ser ut i Sverige, hålla sig ajour. Dessutom har kronprinsessparet haft digitala möten med alla kommuner i landet.

Besöker Kronoberg i höst

Men nu planerar de alltså att återuppta resandet. Kungaparet inleder i Kalmar län i augusti och fredagen den 15 oktober besöker kronprinsessparet Kronobergs län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.