David Appelgren är driver ekojordbruk och är ordförande i Svenska Hampaförbundet. Foto: Privat

Hampaförbundet: ”Kunskapen om hampa hos myndigheterna är nästintill obefintlig”

Uppdaterad
Publicerad

Låg kunskap hos myndigheter och rättsväsende leder ofta till problem för odlare av industrihampa. Det säger David Appelgren, ordförande i Svenska Hampaförbundet. Han vill se ökad kunskap om grödan och tydligare reglerade tillsyner för att minska missförstånd.

– Kunskapen hos svenska myndigheter skulle jag säga är nästintill obefintligt i dag. Pratar man med en myndighetsperson får man ett direktiv, pratar man med en annan får man ett annat. Det skiljer sig även hur man tolkar reglerna mellan olika länsstyrelser, säger David Appelgren.

Det är snart 20 år sedan undantaget för odling av industrihampa infördes i Sverige, men trots det är det fortfarande få som odlar grödan. Dock ser man en uppgång i antal odlare de senaste tre åren.

Viktigt med regelbundna tillsyner

Att det finns så få hampaodlingar i Sverige kan ligga bakom att kunskapen är låg bland myndigheter och rättsväsendet, menar David Appelgren. Om det görs regelbundna tillsyner är i det sammanhanget extra viktigt för odlarna för att legitimera odlingen.

– Hade vi papper varje år på att det här är en godkänd sort och har inga höga halter av rusgivande medel, så är det också något man skulle kunna visa för polisen om det skulle bli något missförstånd, säger han.

Även på Jordbruksverket känner man igen att olika tolkningar av regelverket gjorts av olika myndigheter.

– Det kan ligga något i det. Vi ser själva vissa svårigheter med att veta vad det här undantaget betyder, säger Camilla Callman, enhetschef på Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.