Åke Holm är rektor på Ölands Folkhögskola, i klippet ovan berättar Åke om hur besviken han är på Migrationsverket. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT/TT

Shers rektor kritisk mot Migrationsverkets beslut

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever i en klass på Ölands folkhögskola ansökte om förlängt uppehållstillstånd enligt gymnaiselagen, men hänvisning till sina studier på skolan. Endast en elev, Sher Kamiri fick avslag.

– Det känns inte okej att vi behandlar människor så olika, säger rektorn Åke Holm.

Migrationsverket menar att de kurser Sher Kamiri läser inte är på gymnasienivå, utan istället ska räknas som förberedande introduktionskurser inför kommande gymnasiestudier.

”Känns mycket rättsosäker”

Detta avvisas direkt av Åke Holm, som är rektor på Ölands folkhögskola.

– Vi har inte den sortens kurser. Så det är väldigt konstigt och det känns mycket rättsosäkert att det bedöms så för en av våra deltagare, medan klasskamraterna – ungefär 25 stycken, bedöms på ett helt annat sätt, säger Åke Holm. 

Åke Holm menar också att detta väcker oro bland studenterna som går i samma klass som Sher Karimi. Kring hur de ska bedömas nästa gång de ansöker om förlängning, när elever nu behandlas så olika.

Svar kräver fullmakt från samtliga elever

SVT Nyheter Småland har sökt Migrationsverket för en bandad intervju men fått beskedet att någon intervju inte är möjlig. I ett mejl skriver Migrationsverket att de kurser som redovisades i Sher Kamiris personliga läroplan inte levde upp till de krav som lagen ställer.

När SVT frågar hur alla andra i klassen kunde få ja på sina ansökningar skriver Migrationsverket att svar inte kan ges, eftersom det skulle kräva att SVT först fått fullmakt från samtliga elever i klassen.

Ingen juridisk hjälp

När Sher Kamiri överklagade besluten och sökte uppehållstillstånd via gymnasielagen fick han hjälp av personalen på skolan och av sina kompisar.

– Det som oroar mig är att deras rätt till rättigheter har åsidosatts. Migrationsverket har i uppdrag att se till att personer ska kunna förstå betydelsen av alla de besked de får. Men det har inte skett här. Sher Kamiri har inte heller något juridiskt biträde som kan hjälpa honom, säger Åke Holm.

Om nya gymnasielagen

Enligt Migrationsverket kan den som uppfyller de här kriterierna ansöka om uppehållstillstånd via gymnasielagen.

– Hunnit fylla 18 år i väntan på beslut

– Fått avslag på din asylansökan

– Kom till Sverige som ensamkommande barn

– Påbörjat studie på gymnasienivå

Här kan du läsa mer om lagen på Migrationsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.