Kustpilen försvinner – byter namn och klädsel

Uppdaterad
Publicerad

I början av december 2020 stod det klart att SJ skulle ta över Krösatågen i södra Sverige. Imorgon sker övergången och i samband med det går Kustpilen och Krösatågen ihop till ett stort sammanhängande tågsystem.

Att namnet Kustpilen försvinner beror på att man vill minska antalet tågsystem och varumärken, vilket i sin tur förhoppningsvis ska göra det enklare att resa med tåg i Småland i framtiden.

Tanken är att Krösatågen ska associeras med tågresor inom samt till och från Småland.

”Möjlighet till bättre trafik”

Katharina Seijsing är tågchef på Kalmar länstrafik, hon välkomnar detta med öppna armar.

– Effekterna som vi ser av ett sammanhängande system är möjligheten till en annan fordonskapacitet. Är det brist någonstans så har man möjlighet att styra om fordonen så att man kan få ut en bättre trafik, säger hon.

Tågen som idag går mellan sträckorna Kalmar – Linköping och Västervik – Linköping kommer vara kvar. Enligt Katharina Seijsing kommer tidtabellerna inte heller ändras.

Nya krösatåg

För tillfället döps och kläs de nuvarande Kustpilentågen om i Krösatågens namn och färger, men nya krösatåg är på väg.

Tillsammans med Region Blekinge, Region Kronoberg och Region Jönköping har Region Kalmar beställt 28 nya krösatåg. Leveransen av tågen beräknas påbörja under år 2024.

Så här ser de före detta kustpilentågen ut klädda i Krösatågens namn och färger. Foto: Privat
Nya krösatåg väntas under år 2024. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.