Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bibliotekarien Sandra Sandgren (mitten) visa hur man lånar böcker på utökade öppettider. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Här kan du låna böcker – trots att biblioteket är stängt

Publicerad

Nu kan bokslukare i Moheda i Alvesta kommun gå till biblioteket och låna böcker även på kvällstid och på helgerna. Men det kommer inte finnas någon personal på de utökade öppettiderna.

Med satsningen ”Meröppet” hoppas Alvesta kommun på att tillgängliggöra läsning och studierum för invånarna i Moheda.

Den 3 maj drar satsningen med de utökade öppettiderna för Mohedas bibliotek igång. Den som vill registrera sig måste vara minst 18 år. 

– Här har vi ett nytt bibliotek som är två år gammalt. Vi vill att det utnyttjas så mycket som möjligt, säger Kristina Folkesson, bibliotekarie.

Förslaget kom från Centerpartiet som skickade in en motion om saken till kommunfullmäktige.

– Egentligen skulle vi vilja ha det här på alla bibliotek i kommunen, men här i Moheda fanns det bäst möjlighet rent praktiskt, säger Lavinia Strömberg (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Låna på kvällar utan personal

Boklånarna kan med sitt ”meröppetkort” låna och lämna böcker i en självbetjäningsautomat, men även använda bibliotekets datorer och kopiator. Precis som under de vanliga öppettiderna alltså. Skillnaden är att det inte kommer finnas personal tillgänglig under de utökade öppettiderna.

Hur ska ni se till att folk sköter sig och tar ansvar?

– Det här har testats på andra bibliotek och det förekommer inte så mycket misskötsel eller skadegörelse. Det är en oro som inte riktigt är befogad, säger Kristina Folkesson.

Stor investering

Systemet med bibliotek där låntagare kan gå in efter öppettider finns på flera håll i landet. I Kronobergs län finns det till exempel i Skruv i Lessebo kommun och är på gång i Hovmantorp i samma kommun

Satsningen i Moheda beräknas kosta drygt 200 000 kronor, men som det ser ut nu kommer projektet bli billigare än så.

– Tanken är att det här ska bli permanent. Det är en ganska stor investering så det är inget man gör för en kort period,  säger Lavinia Strömberg (S).

Måndag – fredag kl 18-22

Lördag – söndag kl 7-22

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer