Region Kalmar län har nu skrivit en Lex Maria-anmälan om ”en allt för omfattande läkemedelsförskrivning, brist på helhetssyn och flera parallella vårdkontakter” Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Kvinna blev beroende av utskrivna läkemedel – dog av överdos

Publicerad

En kvinna i 30-års åldern avled av överdos – efter att blivit beroende av narkotikaklassade läkemedel, utskrivna från vården. Nu anmäler Region Kalmar sig själva.

– Vi har inte kunnat samordna, minimera och trappa ner läkemedlen, där ligger bristen, säger Charlotta Brunner, chefläkare på Region Kalmar.

Kvinnan behandlades för ångest- och nedstämdhetsproblematik vid psykiatrin i Kalmar län, men hade också kontakter med den somatiska specialistvården och primärvården.

Vid vårdkontakterna fick hon stora mängder narkotikaklassade läkemedel utskrivna, men inom vården saknades en helhetssyn över medicineringen, enligt Charlotta Brunner.

Kvinnan blev beroende av sina läkemedel och det var dessa läkemedel som hon överdoserade.

”Behöver bli bättre”

Enligt den Lex Maria som regionen nu har skrivit ser man ”en allt för omfattande läkemedelsförskrivning, brist på helhetssyn och flera parallella vårdkontakter”, som bakomliggande orsaker.

– Vi behöver bli bättre på att hantera narkotikaklassade läkemedel och ha en bättre strategi. Det är något vi måste jobba med över hela regionen, inte bara inom psykiatrin, säger Charlotta Brunner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.