Kvinnan fick prognosen att hon hade nackspärr, men det visade sig i själva verket vara en bruten nacke. Foto: Lars Pehrson/TT

Kvinna dog – misstänkt missförhållanden inom vården

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna i Vimmerby bröt nacken, men när hon sökte hjälp blev diagnosen nackspärr. Efter flera missar inom vården, då hon bland annat förflyttades på fel sätt, avled kvinnan. Nu anmäler dottern händelsen.

En äldre kvinna i Vimmerby kommun dog efter vad som anmäls som missförhållanden inom sjukvården. Kvinnan hade en bruten nacke men fick vård för nackspärr.

Dottern till kvinnan har nu skickat in en IVO-anmälan till Socialstyrelsen. Enligt anmälan klagade kvinnan från början på smärtor i nacken. Hon träffade då en sjukgymnast som gav henne prognosen nackspärr.

Hon ska ha blivit allt sämre och fick till slut morfinplåster av vårdcentralen. Efter att ha kollapsat i sitt hem och blivit lämnad av hemtjänsten själv tog hennes familj in kvinnan till sjukvård och fick träffa en läkare. Därefter remitterades hon till akuten i Västervik.

Hade bruten nacke

På akuten konstaterades att hon inte hade nackspärr utan bruten nacke. Därefter fick kvinnan ha olika nackkragar som ska gett henne smärtor och sår.

På intensivvårdsavdelningen ska kvinnan inte fått någon hjälp att äta då personalen ska ha sagt att de inte har tid till att hjälpa henne med det. I samma avdelning ska kvinnan förflyttats av personalen och ramlat, något som inte framkommer i några journaler enligt anmälan.

Felaktiga nackkragar

Kvinnan genomgick en lyckad steloperation av nacken i Linköping. I anmälan framkommer det att hon efter det hade felaktiga nackkragar som inte var tillräckligt stabila. Hon skulle dessutom ha förflyttats via en vändplatta enligt instruktioner från Västervik, men i Linköping skedde det genom grepp under hennes armar, höft eller rygg.

Kvinnan avled några dagar senare på universitetssjukhuset i Linköping. Nu anmäler kvinnans dotter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om missförhållanden inom omsorgsverksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer