Foto: TT Bild/montage

Stor härva av penningtvätt – kvinna i Kalmar åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig kvinna hemmahörande i Kalmar län åtalas nu för penningtvätt. Det handlar om över 90 000 kronor som frånlurats en kvinna via ett kapat konto på nätet.

Enligt kammaråklagaren Magnus Linge i Kalmar rör det sig om ett 50-tal misstänkta personer runtom i landet som är inblandade i en omfattande penningtvättshärva. Fyra av dem är huvudmän och är hemmahörande i Kalmar län.

– I det aktuella fallet har jag åtalat en kvinna som fått 15 000 kronor swishat till sitt konto av bedragarna och sedan plockat ut pengarna. Det här är bara en liten del av en jättehärva, säger åklagaren Magnus Linge.

Lurad via nätet

Bedrägeriet började under sommaren 2015. En kvinna i Hallands län blev kontaktad via Facebook av en person som uppgav sig vara en släkting i nöd.

Kvinnan ska då ha lämnat ut uppgifter som gjort att den falska släktingen kunnat kapa kvinnans bankkonto och stulit 90 752 kronor.

– Gärningsmännen har därefter överfört dessa pengar till flera olika personer runtom i landet som sedan kunnat plocka ut dem via en bankautomat. För gärningen har de sedan fått en mindre ersättning av huvudmännen, säger Magnus Linge.

Flertal misstänkta

Enligt kammaråklagaren är det en jättehärva som nu återstår att nysta upp. Omkring 50 personer misstänks för att ha agerat som penningtvättare åt fyra huvudmän som är hemmahörande i Kalmar län.

– Jag har väckt ytterligare ett åtal i Stockholms tingsrätt mot en person som misstänks vara inblandad i samma härva, säger Magnus Linge.

Samtidigt pågår förundersökingen där polisen hittills lyckats spåra 14 fall av misstänkt penningtvätt till samma härva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer