Kvinnojouren i Växjö orolig för ökat ekonomiskt och digitalt våld

Publicerad

I takt med att räntorna stiger, matpriser ökar och hyrorna blir högre finns också en ökad risk för ekonomiskt våld. Det drabbar främst kvinnor, som av rädsla för att få försämrad ekonomi inte vågar separera.

Det är 8 mars, internationella kvinnodagen, och Kvinnojouren Blenda i Växjö har mycket att göra. De föreläser på skolor och ordnar events, samtidigt som de erbjuder stödsamtal och skyddat boende för utsatta kvinnor.

– Vi har ju sett en ökning i antalet ärenden i vår öppna verksamhet de senaste åren. Det är svårt för oss att säga om våldet ökar, men vi tänker att fler vågar söka hjälp, så behovet är stort i Kronobergs län, säger Caroline Coucher, verksamhetsledare.

Nu tror kvinnojouren att fler samtal i den närmsta framtiden kommer handla om ekonomi och digital kontroll, på grund av det förändrade ekonomiska världsläget.

Hör Caroline Coucher berätta om vad långkonjunkturen innebär för kvinnojourens verksamhet.

Våldet tar inte paus

LNU-forskaren Marie Eriksson har forskat på just ekonomiskt våld mot kvinnor, och menar att i tider av lågkonjunktur får kvinnor det svårare att bryta upp från en relation.

– Rent generellt kan man säga att det försvårade ekonomiska läget gör kvinnor ännu mer beroende av sina män. Men det ekonomiska våldet kommer ju inte ta paus. Nu blir det en strukturell ekonomisk kris i samhället som påverkar kvinnan i hennes privata liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.