Foto: TT/Arkiv

Kvinnor står för största ökningen

Uppdaterad
Publicerad
På Sveriges Ornitologiska Förening, eller BirdLife Sverige som de också heter, har de sett ett ökat intresse för fåglar. Sedan 90-talet har föreningen ungefär fördubblats.

– Om man ser det över en trettioårsperiod så har vi helt klart ökat, säger Niklas Aronsson, presskontakter på BirdLife Sverige.

Populärt med fågelbordsräkning

Den största medlemsökningen skedde efter att Sveriges Ornitologiska Förening startat med fågelbordsräkning 2006. Då ska intresserade rapportera in vad man sett vid sina fågelbord från fredag till måndag den sista helgen i januari.

– Det blev snabbt väldigt populärt i Sverige. Då ökade våra medlemsantal väldigt kraftigt under några år, berättar Niklas Aronsson.

Niklas Aronsson, BirdLife Sverige

Och det är kvinnorna har stått för den största ökningen i föreningarna berättar Niklas.

– Om vi går tillbaka till 80-talet så var fördelningen ungefär 90 procent män och 10 procent kvinnor. Nu är det istället ungefär 57 procent män och 43 procent kvinnor. Det är väldigt tydligt att antal kvinnor har ökat väldigt kraftigt. I till exempel den populära facebookgruppen ”Fåglar in på knuten” är det nu 65 procent kvinnor.

Det stora fågeläventyret

Som fågelskådare tävlade Niklas Aronsson med sångerskan Vanessa Falk i tv-serien Det stora fågeläventyret. Serien som hade uppemot en miljon tittare fick stort genomslag, men inte fler medlemmar i fågelföreningarna.

– På det privata planet har vi sett en ökning. Fler har gått med i grupper för fågelintresserade på sociala medier och fler har köpt kikare, men det har inte märkts så mycket på föreningsnivå.

LÄS MER: Uppsving för fågelintresse efter tv-serie

Viktigt med fågelintresse

Niklas tycker att det är roligt att intresset för fåglar har ökat efter tv-serien Det stora fågeläventyret, men han skulle också vilja se att det ledde till fler medlemmar.

– Det är kul att folk är intresserade av fåglar, men utan att fler blir medlemmar i föreningar kommer inte mer pengar gå till fågelskydd. Det behövs ökat skydd av fåglar, säger han.

BirdLife Sverige

Visa

Sveriges Ornitologiska Förening är den nationella svenska fågelföreningen som bildades 1945. Numera kallar de sig BirdLife Sverige, eftersom föreningen är en del av det globala partnerskapet BirdLife International.

Totalt finns 85 klubbar runt om i landet som gör fågelskyddsinsatser och arrangerar aktiviteter som studiecirklar, exkursioner och temakvällar på lokal nivå. I Småland och på Öland finns ett 20-tal lokala klubbar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelintresset ökar

Mer i ämnet