Foto: TT.

Kvinnosjukvård i Kalmar län bland Sveriges bästa

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport från SKL rankas Kalmar län bland de bästa inom området.

Det är Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 som Sveriges kommuner och landsting (SKL) publicerade under onsdagen som bekräftar det förbättringsarbete som pågått.

– Det sker ett ständigt aktivt arbete med utbildningsaktiviteter och scenarioövningar för att minska bristningar, blödningar och andra komplikationer i samband med förlossningar, säger Lena Arvidsson, verksamhetschef för kvinnokliniken vid Västerviks sjukhus.

När det gäller andelen bristningar vid icke-instrumentell förlossning och stora blödningar vid vaginal förlossningar har nu Landstinget i Kalmar län bland de bästa siffrorna i landet. Det är en avsevärd förbättring mot resultat som redovisats under den senast fem-tioårsperioden.

Också när det gäller eftervårdsbesök på barnmorskemottagning och screening för riskbruk av alkohol före graviditet ligger kvinnoklinikerna i länet bland landets främsta.

Totalt är det 15 olika områden som skärskådas i rapporten i form av totalt 185 olika indikatorer. Uppgifterna i sammanställningen hämtas från den webbaserade databasen Vården i siffror, därför är de flesta siffror också från 2017. Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 är den första i sitt slag och tanken är att den ska komma ut årligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer