Kycklingkött från Guldfågeln var otjänligt

Publicerad

Kycklingproducenten Guldfågeln från Mörbylånga förbjuds av Livsmedelsverket att sälja 52 ton chicken nuggets.

Guldfågeln har använt sig av kycklingkött som Livsmedelsverket dömt ut som otjänligt som livsmedel, något som P4 Kalmar var först med att berätta.

– Felet var att det var en sjuklig vävnad, köttet var sjukligt förändrat. Enligt lagstiftningen ska sådan vävnad kasseras, säger Christian Berking, veterinär på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter Småland.

Otjänlig bröstfilé

Det som har hänt är att bröstfiléer som dömts ut på grund av sjuklig vävnad har använts till chicken nuggets. Enligt Livsmedelsverket handlar det som mest om 14 procent otjänliga filéer av totalt 52 ton färdig produkt, eventuellt mindre. Det är inte klarlagt under hur lång tid otjänliga filéer har blandats in i produkter som sålts, men det är en fråga som ska utredas.

Christian Berking framhåller att det inte är farligt att äta av köttet.

– Ingen kommer att bli sjuk, säger han. Det finns ingenting i forskningen som tyder på att det kan vara farligt.

Sjuk vävnad väl synlig

Den sjuka vävnaden är väl synlig för slakteriets personal. Den beror inte på virus, bakterier eller parasiter. Inte heller på cancer, säger Christian Berking.

Det som närmast händer är att Livsmedelsverket ska följa upp så att ingenting av det kasserade köttet kommer ut i handeln.

Guldfågeln tillbakavisar

Enligt ett pressmeddelande på Guldfågelns hemsida handlar det om att Livsmedelsverket har ändrat tidigare beslut om vilka styckningsdelar som får användas i produktionen. Man ska nu föra en dialog med Livsmedelsverket . Innan den är klar kommer ingenting av det aktuella köttet att levereras ut på marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer