SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om att Växjö sedan midsommar haft få soltimmar och om översvämningar i både Kalmar och Gamleby. Men enligt Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, kan det dåliga vädret alltså ha en fördel – i alla fall för den som ogillar getingar.
– Insekter förökar sig och växer snabbare i värme. När det är kallt går allt mycket långsammare, säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
Drabbar även andra arter
När de små insekterna blir färre påverkas dessutom rovdjur och större insekter som äter dem.
– Drottningen hittar inte tillräckligt med mat till alla sina getingbebisar så det blir inte tillräckligt stora kolonier. Getingarna tycker inte heller om när det är kallt och blött men drabbas också för att de käkar andra insekter.
Det kan i sin tur påverka till exempel bivråken och bidra till färre fågelungar nästa år. Men Julia Stigenberg påpekar att även människor kan vilja ha mycket getingar, bin och humlor.
– Har man en trädgård vill man kanske ha getingar som kan plocka skadeinsekter. Är man trädgårdsodlare så har man nog ganska mycket skadeinsekter i år när det är ont om getingar.
Kan få ny chans
Men trots en hittills mulen sommar, kan getingarna fortfarande ha en chans om värmen kommer.
– Om det blir varmt och strålande sol kan de och fåglarna säkert hämta sig. Misslyckades de med första kullen så kan de få en andra eller tredje, säger Julia Stigenberg.