Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör prästen Katarina Friberg förklara it-haveriet bakom den oplanerade nattliga kyrkoringningen som väckte Växjöborna. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Växjös kyrkklockor höll Växjöborna vakna – tvingades dra proppen

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt väcktes Växjö av att klockorna slog på Skogslyckans kyrka. Efter nästan en timme fick en kyrkomedarbetare tyst på ringningen, efter att ha slitit ut säkringarna i proppskåpet.

På sociala medier diskuterade Växjöborna under torsdagsmorgonen om klockringningen kunde röra sig om en varning från kyrkans sida, eftersom det höll på i nästan en timme.

– Det är olyckligt att det skapar oro och rädsla. I vårt medvetande vet vi att kyrkklockorna har ett starkt signalvärde. Historiskt sett har klockorna ringt vid oro och krig, och när klockorna ringer i fyrtio minuter skapar det så klart tankar, säger pastoralchefen Katarina Friberg.

Begravningspaus

Ett tekniskt fel i datorprogrammet som schemalägger klockan tros ligga bakom den ovanliga nattliga klockringningen.

Orsaken till it-haveriet kopplar kyrkan till en ”begravningspaus”. Enligt kyrkan har det inte hänt tidigare.

– Kyrkklockorna kommer inte ringa vid konstiga tider eller konstiga skäl framöver. Det här är en engångshändelse, säger Katarina Friberg.

Hör prästen förklara hur misstaget gick till i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet