Den lokala kyrkotoppen släpptes fri men är fortsatt misstänkt för barnvåldtäkter. Foto: TT Bild

Lokal kyrkotopp släpptes fri – är fortsatt misstänkt för barnvåldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter att barnet själv berättade om övergrepp, som misstankarna mot en man med hög position i en småländsk kyrkoförsamling väcktes. Trots att han inte häktades kvarstår misstankarna.

Mannen hade suttit anhållen i tre dygn när åklagaren begärde honom häktad i helgen, med motivering att han skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

Men Växjö tingsrätt tyckte inte att bevisen räckte till den högre misstankegraden, sannolika skäl, och släppte mannen fri. Trots det är han är fortsatt misstänkt för brottet, berättar åklagaren Annie Runander för SVT Småland.

Blev du förvånad över att han inte häktades?

– Nja, det är alltid svårt. Det senaste brottet ligger en tid tillbaka och det blir svårare att bedöma bevisen med åren.

Hög roll i församlingen

Mannen, som är högt uppsatt i en kyrkoförsamling i Kronobergs län, misstänks ha utsatt ett barn för grova våldtäkter under åren 2010-2018. Men det är oklart om brotten har någon koppling till till hans roll inom Svenska kyrkan.

– Det är något som jag varken vill bekräfta eller dementera, säger Annie Runander.

Misstankarna mot mannen ska ha sin grund i att barnet själv berättat om de misstänkta övergreppen.

– Det är muntliga uppgifter som bevisningen utgörs av nu. Nu ska vi göra fler utredningsåtgärder, bland annat fler förhör.

Åklagaren har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut om häktning.

– Men då skulle jag vilja ha mer bevisning, säger Annie Runander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer