”En brand i en ladugård med däckverkstad hotar byggnader runtomkring. Vi har rätt mycket resurser på plats där”, säger Conny Peterson räddningschef i beredskap på Värends räddningtjänst. Foto: Carl Carlert

Flera bränder i Vislanda släckta under natten

Uppdaterad
Publicerad

Åskan startade flera bränder i Vislanda-trakten under onsdagskvällen. Räddningstjänsten fick så många larm på kort tid att de inte hann åka ut på alla.

– Det här kommer ge eko i morgon också när det är terrängbränder. Vi har fått släppa något larm, säger Conny Peterson räddningschef i beredskap på Värends räddningtjänst.

En ladugård brann ner till grunden i Vislanda i Alvesta kommun. Larmet kom vid tiotiden på onsdagskvällen. Branden var fullt utvecklad redan när räddningstjänsten kom fram och hotade även byggnader runtomkring.

– En brand i en ladugård med däckverkstad hotar byggnader runtomkring. Vi har rätt mycket resurser på plats där, säger Conny Peterson räddningschef i beredskap på Värends räddningtjänst.

Totalt ett tjugotal brandmän fanns på platsen. En däckverkstad som fanns intill ladugården hotades. Däremot var det ingen risk att bostadshuset, där en familj bor, skulle hotas av branden, enligt Peterson. Det fanns inga djur i byggnaden och det ska ha varit mest ved som brann.

Tvingas släppa larm

Ladugårdsbranden var ett av flera larm som kom samtidigt under åskovädret. Utöver ladugårdsbranden rörde det sig om flera terrängbränder och automatlarm. Räddningstjänsten hade så mycket att göra att de inte hann hunnit kontrollera alla larm.

– Just nu så har vi haft en tre-fyra på en kort stund och det här kommer ge eko i morgon också när det är terrängbränder. Vi har fått släppa någon larm, säger Conny Peterson, vid 10-tiden på onsdagskvällen.

Menar du att det finns bränder som får brinna för att ni inte har resurser just nu?

– Det är något automatlarm som vi inte har kunnat ta just nu.

Har du varit med om något liknande?

– Ja, det är värmen som har varit och så kommer det ett åskväder så drar det med sig det här. Det har varit väldigt, väldigt kraftiga vindar också.

Brandflyg skickas upp

Innan midnatt var branden i ladugården och terrängbränderna släckta. Däremot befarar räddningstjänsten att det kan finnas terrängbränder som ännu inte har upptäckts.

– De vi har upptäckt just nu är släckta men jag är ganska säker på att det kommer mera framåt morgonkvisten när det har börjat torka till lite grann, säger Conny Peterson vid midnatt.

Ett brandflyg kommer att åka över området tidigt på torsdagsmorgonen för att kontrollera eventuella bränder.

Hur gick det med det larm ni inte hann kontrollera?

– Vi var där med en styrka senare och det var lugnt. Det var åskan som hade slagit ut något där, säger Conny Peterson vid midnatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.