Se musen som Ingrid Markstam hittade i ärtpåsen mitt i matlagningen. Foto: SVT/Privat

Ingrid från Kalmar hittade död mus i påsen med frysta ärtor

Uppdaterad
Publicerad

I söndags när Kalmarbon Ingrid Markstam skulle koka ärtor till middagen fick hon en chock. Ur påsen med frysta ärtor trillade en död mus ut och ned i kastrullen med kokande vatten. 

– Vi trodde först det var en rutten ärtskida, säger Ingrid Markstam.

Enligt förpackningen är ärtorna packade i Spanien, och när SVT kontaktar länsstyrelsen i Kalmar för att artbestämma djuret, som var ungefär 5 centimeter långt, tror de att det kan röra sig om en algerisk husmus.

– Man blir ju äcklad. Det värsta är att vi ätit på den här påsen ett tag, säger Ingrid Markstam.

Paret har anmält händelsen till både Axfood och matvarukedjan som de köpte ärtorna från.  Ingrid Markstam säger att hon vill varna andra och uppmärksamma tillverkarna om felet så det inte inträffar igen.

– Man kan ju bli så sjuk kan man tänka sig, man vet ju inte vad det är för bakterier. Men jag hann ju koka honom i alla fall, säger hon.

Axfood: Ska inte kunna hända

SVT har sökt Axfood som svarar på mejl:

”Vi har tagit emot en anmälan och meddelat konsumenten att vi påbörjat en utredning tillsammans med vår leverantör. Detta är självklart inget som ska kunna hända, och givet de processer som finns för tillverkning och förpackning förstår vår leverantör inte hur det här skulle ha kunnat gå till.”

De skriver också att det är högst osannolikt att musen kan ha hamnat i ärtpåsen under produktions- och förpackningsprocessen, men att man nu kommer att utreda om något hänt efter det.

I klippet hör du Ingrid Markstam berätta mer om upptäckten i ärtpåsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.