Foto: TT

Läkare talade nedsättande om en patients kunskaper i svenska

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg diskriminerade en patient när en läkare påtalade att patientens svenska var så dålig att han inte skulle få en operation förrän hans språk blivit bättre. Det slår diskrimineringsombudsmannen, DO, fast i ett beslut.

Det var i mars i år som patienten kom till Centrallasarettet i Växjö med sin fru. Mannen har bott i Sverige i många år men på senare år har hans hörsel försämrats och det har därför också blivit svårare att förstå svenska. Enligt anmälan uttalade sig läkaren nedsättande om att mannen bott 40 år i Sverige och ännu inte lärt sig bättre svenska. Därefter sa han att operationen inte skulle bli av förrän mannen blev bättre på språket.

”Du får inte opereras (...) förrän du lärt dig svenska”

Regionen känner till händelsen

Region Kronoberg har uppgett att de känner till händelsen och att de ser mycket allvarligt på det som hänt och läkaren ska genomgå regionens internutbildning om diskriminering. Läkaren har bett patienten om ursäkt, och patienten har erbjudits ett återbesök för att diskutera fortsatt behandling.

DO skriver i sitt beslut att läkaren genom sitt agerande brutit mot förbudet mot diskriminering inom sjukvården på ett sätt som har samband med etnisk tillhörighet. I lagen står det nämligen att enskilda patienter inte får missgynnas eller bemötas utifrån sitt kön eller någon av de andra diskrimineringsgrunderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.