Foto: Arkivbild/SVT

Läkarna i Ljungby andas ut

Läkarna på sjukhuset i Ljungby känner nu en stor lättnad efter att besparingsförslaget på akuten nattetid skrotats.

– Vi är väldigt lättade över att de tog sitt förnuft till fånga och drog tillbaka förslaget, säger Jonas Richthoff överläkare på Kirurgkliniken.

– Så länge man är ett akutsjukhus så kan vad som helst hända. Men det skulle förvåna mig om man göra några drastiska förändringar de närmsta åren, säger Jonas Richthoff.

Ett 20-tal läkare på Ljungby lasarett protesterade i ett öppet brev i helgen över förslaget om att nattetid stänga både akuten och akutkirurgin i Ljungby.

Ökar belastningen i Växjö

Besparingsförslaget kom i förra veckan men drogs tillbaka av politikerna redan innan protestbrevet hann fram.

I brevet till till Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg är kritiken vass. Det är drygt 20 läkare på kirurgen, gyn-kliniken och ortopedkliniken i Ljungby som tillsammans argumenterar för behovet av en öppen akutmottagning och akutkirurgi nattetid i Ljungby.

De beskriver besparingsförslaget så här. ”Detta innebär inte bara en ökad risk för patienten, utan även högre kostnader för transporter och ökad belastning för ambulansverksamheten”.

Vidare skriver läkarna i brevet att: ”Det kommer att öka belastningen på både akutmottagning och avdelningar i Växjö drastiskt”.

Vill minska hyrpersonal

Besparingsförslaget var en del i den handlingsplan, som ska minska hyrpersonalen inom vården.

Regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Anna Fransson, sa på söndagen till SVT Nyheter Småland att man nu får hitta andra sätt att bli oberoende av just hyrpersonal.

I protestbrevet kommenterar läkarna kostnaderna för hyrpersonal på akuten i Ljungby på följande sätt:

”Vi håller med om att kostnaderna för hyrpersonal är för höga och måste hanteras. Dock kan vi inte se någon koppling mellan akutverksamheten i Ljungby kvälls- och nattetid och skenande hyrkostnader. Vi har i Ljungby en mycket liten del av den hyrpersonal som totalt anlitas i regionen. Akutmottagningen i Ljungby är helt oberoende av hyrpersonal och kirurgins jourlinje har aldrig varit bemannad av en hyrläkare. Stängningar av dessa verksamheter innebär alltså inte någon minskning av hyrpersonalen i regionen”.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer