”De tar inte min sjukdom på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tusentals kvinnor, lider av svåra smärtor i underlivet orsakade av sjukdomen endometrios vittnar många om att sjukdomen inte tas på allvar. Johanna är en av dem.

Johanna från Nybro är 34 år gammal och lider av svår endometrios. En inflammation i livmoderslemhinnan som kan ge en näst intill outhärdlig smärta. Men Johanna menar att okunskapen är stor hos många läkare och att allvaret i sjukdomen ignoreras.

– Det jobbigaste är att inte bli tagen på allvar när man har ont. Vissa läkare jag mött har bemött mig med att menstruation ska göra lite ont. Men de smärtor jag har gör inte lite ont, det är smärtor som gör att jag svimmar. Då säger läkaren att jag svimmar för att jag har järnbrist, men jag har järnbrist för att jag blöder rikligt var tionde dag. Det är inget säger de.

Endometrios

Ligger i fosterställning

När Johanna beskriver sin smärta berättar hon att vissa dagar har hon så ont i magen att hon inte kommer ur sängen, hon blir liggande i fosterställning. Hennes man får dra upp henne i sängen för att hon ska komma upp och hon kan få smärtattacker som gör att hon direkt måste gå på toaletten eller åka hem.

Men det nonchalanta bemötandet återkommer menar Johanna. Både inom vården och hos arbetsgivare, för smärtorna gör att hon vissa dagar inte kan gå till jobbet.

– Arbetsgivare ser bara det negativa med sjukdomen, att jag kan bli borta två, tre dagar i månaden. De ser det istället för mig som person och vad jag kan bidra med, säger Johanna.

Bristfällig information

Johanna fick sin diagnos för tretton år sedan. Hon var då 21 år gammal och läkarna hade upptäckt att hon fått stora cystor på äggstockarna. Cystorna hade bildats som en följd av sjukdomen och de opererades bort. I samband med det fick hon också diagnosen.

– Det stod på ett papper jag fick hem efter operationen, ”du har endometrios”. Punkt. Inget mer. Jag tänkte att det var cystor och inget mer med det. Det stod inte att det fanns medicin att få eller att jag skulle ha fortsatt kontakt med gynekolog – ingenting.

Fyra år senare kom smärtorna tillbaka och Johanna sökte vård igen. Och åter igen var bemötandet okunnigt.

– Det allvarligaste är att jag upplever att läkarna inte tar min smärta på allvar. En gång när jag besökte en ung läkare så berättade jag att jag har endometrios och att smärtan kan orsakas av chokladcystor.

Han sa att det inte fanns något som hette chokladcystor och skrattade henne i ansiktet. En överläkare tillkallades och denne visste mycket väl om att cystor vid endometrios kallas för chokladcystor.

Tusentals söker vård

Endometrios finns hos ungefär 200.000 kvinnor i landet, och ungefär hälften har sådana besvär att de behöver hjälp av vården. Det vanligaste sättet att behandla endometrios är med hormoner och smärtstillanden.

– Nämn det jag inte har provat. Jag har provat hormontabletter och sprutor, morfintabletter, ingenting hjälper längre. Kanske är min kropp väldigt speciell, men jag upplever att inget hjälper.

Johanna heter egentligen något annat.

FAKTA: DET HÄR ÄR ÄR ENDOMETRIOS

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde fertil kvinna i Sverige. Sjukdomen orsakas av att livmoderslemhinneceller åker med blodet ut i bukhålan, vilket orsakar inflammationer.

Ibland finns det livmoderslemhinna på andra ställen än insidan av livmodern och kallas då för endometrios. Cystorna bildas på de inre organen och kan sätta sig på både livmoder, äggstockar. Endometrios kan ge besvär med tarmar och urinblåsa.

Endometrios misstas ibland för urinvägsinfektion eller insensitiv bowel syndrom (IBS).

Symptom är rikliga menstruationsblödningar, smärta, kräkningar, diarré och smärtor vid samlag.

Sjukdomen kan i vissa fall leda till infertilitet.

För att lindra symptom får patienten oftast läkemedel som innehåller olika hormoner. I vissa fall räcker det med p-piller.

Många får också  smärtstillande läkemedel utskrivet och vissa behöver genomgå operation.

Endometrios bryter hos många ut redan vid första menstruationen men kan även bryta ut senare i livet, till exempel efter man har fått barn.

En del har så svår endometrios att de väljer att operera bort livmoder och äggstockar. Men det är inget botemedel. I 85 procent av fallen blir man helt utan symptom men resterande 15 procent märker ingen skillnad eller så förvärras smärtorna.

Det är inte vetenskapligt bevisat varför kvinnor får endometrios, men en ärftlighetsfaktor finns.

Här kan du läsa mer om om endometrios

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Endometrios

Mer i ämnet