Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landshövdingen ursäktade sig på presskonferens

Landshövdingen betalade löner utan att redovisa: ”Det är inte okej”

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingen i Kalmar län, Thomas Carlzon, har betalat löner till personal som serverat på fester utan att rapportera utbetalningarna till skattemyndigheten.

P4 Kalmar var först med att berätta nyheten om att landshövdingen vid två tillfällen haft privata fester i residenset där personal som är anställda på residenset serverat. Som betalning har de fått totalt 4200 kronor, enligt Thomas Carlzon. Men betalningarna har inte registrerats hos Skatteverket och därför har varken skatt eller sociala avgifter betalats in.

– Det jag har bommat är att jag inte har lämnat in någon kontrolluppgift, säger Thomas Carlzon till SVT Nyheter Småland.

Landshövdingen har nu kontaktat skattemyndigheten för att göra rätt för sig, och han beklagar att det som har hänt har skadat förtroendet för honom själv och för Länsstyrelsen.

Beklagar att förtroendet skadats

– Det är det som jag tycker är synd, och det är inte ok.

Landshövdingen är länsstyrelsens chef och utses av regeringen.

Är det så illa att du måste lämna din post?

– Det kan ju bara statssekreteraren och statsrådet svara på. Jag har inte hört något från dem men det ligger på deras bord, säger Thomas Carlzon.

2 100 kronor kvar efter att skatt och avgifter

Det totala utbetalade beloppet är 4 200 kronor för båda tillfällena. Den ena gången tjänstgjorde tre personer och vid det andra två personer. Thomas Carlzon uppgav på presskonferensen att han inte minns hur många timmar personalen jobbade vid varje fest.

Enligt SVT Nyheter Smålands beräkningar återstår cirka 2100 kronor efter att skatt och arbetsgivareavgifter dragits av. Pengar som de anställda själva får betala in efter att Thomas Carlzon skickat in kontrolluppgift.

Anlita en privatperson

Visa

När du anlitar en utomstående för att få hjälp, till exempel i ditt hem med enklare städning, snickeriarbeten, målning eller liknande måste du veta skillnaden mellan att anlita ett företag och att anlita en privatperson (fysisk person). Du kan till exempel behöva redovisa i en förenklad arbetsgivardeklaration.

Om den du anlitar är en privatperson med A-skatt gäller följande regler.

Betalar du ut mer än 999 men mindre än 10 000 kronor till en privatperson är grundregeln att den du anlitar själv ska betala sin skatt och sina avgifter (egenavgifter) och du ska inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter. Däremot ska du lämna en kontrolluppgift på beloppet. 

Den som får ersättningen ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer