Foto: TT

Landshövdingar vill se stopp för storskaligt foderfiske i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Landshövdingarna i Kalmar, Blekinge och Skåne vill se ett stopp för storskaligt foderfiske på öppet vatten i södra Östersjön där torskfiske är förbjudet.

Foderfisk är en benämning på en rad arter som inte, eller endast delvis, efterfrågas som livsmedel. Av foderfisk tillverkas sedan fiskmjöl och fiskolja som används i fiskfoder.

Redovisar fel

I ett gemensamt brev till Havs- och vattenmyndigheten pekar man på att fisket riskerar att slås ut och att det finns uppenbara tecken på en obalans i Östersjön. Brevet är en reaktion på myndighetens rapport om det storskaliga fisket på öppet hav och uppgifter som visar att fisket i fodersyfte i stor utsträckning felredovisar skarpsill som sill.

– Felrapporteringen kan leda till att alltför höga nivåer sätts på sillkvoterna. Yrkesfiskarna vid sydkusten har framfört att sillbestånden minskat markant i södra Östersjön, säger Kalmar läns länsfiskekonsulent Tobias Borger.

Enligt landshövdingarna drabbar ett storskaligt fiske av sill bestånden av både sill och torsk. Dessutom riskerar försörjningsmöjligheterna för det småskaliga kustfisket att skadas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.