Landskapsfisk till nya vatten

Uppdaterad
Publicerad

Smålands landskapsfisk kommer nu åter till sitt tidigare utbredningsområde i Kronobergs län. Och detta under högtidliga former.

Landshövding Kristina Alsér kommer nämligen den 15 maj att sätta ut mal i de delar av Helgeåns vattensystem där malen varit försvunnen från omkring 1930.

Bakgrund: Mal

Malen är Smålands landskapsfisk.

Den är mycket sällsynt och förekommer bara inom ett fåtal områden i Sverige. Möckelnområdet är ett av dessa. Malen är fridlyst, klassad som akut hotad och rödlistad.

Malen fanns tidigare i Helge å ovanför Diö och i sjöarna Såganässjön, Steningen, Virestadssjöarna och Garanshultasjön. Den försvann därifrån i samband med de stora utdikningarna och sjösänkningarna som gjordes omkring 1930. Då förstördes lekplatser och de livsmiljöer i rinnande vattnen som malen är helt beroende av under sina tre första levnadsår.

Nu har såren efter sjösänkningarna läkt och miljön är återigen lämplig för malen. Malen har dock ingen möjlighet att på egen hand återkolonisera dessa områden eftersom fiskarna inte kommit förbi dammen vid kraftverket i Diö.

Länsstyrelsen och fiskevårdsområdesföreningen har under flera år samarbetat med undersökningar av malen och gjort uppskattningar av beståndets storlek. Beståndet är nu så stort att beståndet i Möckeln inte skadas om fiskar flyttas därifrån till annat område.

Genom utsättningenökar det totala malbeståndet i Helgeåns vattensystem och fisken återtar sina forna domäner. Detta bidrar också till att uppfylla ett av de av Riksdagen uppställda miljömålen ?Levande sjöar och vattendrag?. Malen ären symbol för vår gemensamma strävan efter en god miljö.

Åtgärden genomförs i samarbete mellan Möckeln m fl sjöars fiskevårdsområde, Virestadsjöarnas fiskevårdsområde, Gustavsfors fiskevårdsområde och Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Källa: Olof Lessmark, fiskeridirektör, Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.