Långa väntetider till barnlogoped

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn söker sig till logopedmottagningarna runt om i Småland. Det märks på väntetiderna som i många fall blir så långa att det strider mot den eget uppsatta vårdgarantin.

Elmer Sabel har fått hjälp hos logoped i två år från och till på Länssjukhuset i Kalmar. Han är en av de hundratals barn som kommer dit för bekymmer med till exempel försenad språkutveckling och bristande ordförråd. Och han behövde inte oroa sig för några väntetider – södra Kalmar län är nämligen det enda området i Småland som kan erbjuda alla barn en tid hos logoped inom ramen för den eget uppsatta vårdgarantin.

”Älskar att gå till logopeden”

För Elmers mamma betyder logopedbesöken mycket, och hon tror att sonens språkutveckling hade gått långsammare utan dem.

– Han älskar att gå hit till logopeden, här får han en timmes fullständig uppmärksamhet, säger Matilda Sabel. Det är svårt att som förälder sitta hemma och tjata, det leder bara till irritation. Han koncentrerar sig bättre när han är här med logopeden.

Men många får vänta betydligt längre än Elmer för att få sin första tid hos en logoped, i många fall så länge att man spräcker den vårdgaranti som alla de tre Smålandslänen har satt upp, nämligen att man inte ska behöva vänta i mer än 60 dagar. I södra Kalmar län uppfyller man som sagt målet, men i Jönköpings län får 24 procent av barnen vänta längre än det uppsatta målet, för norra Kalmar län handlar det om 20 procent och i Kronoberg 10 procent.

Nationell vårdgaranti uppfylls inte i Kronoberg

Och sen finns det den lagstadgade nationella vårdgarantin på 90 dagar – den uppfyller man i hela Småland förutom i Kronoberg där ett 40-tal barn får vänta längre än så varje år innan de får vård.

Om inte vård kan erbjudas inom den längre tidsgränsen ska patienten erbjudas vård hos en annan vårdgivare, antingen inom det egna landstinget eller hos ett annat landsting, men då ska det ske utan någon merkostnad för patienten.

– Det är allvarligt, säger Annie-Lie Jarhult, avdelningschef barnlogopederna Kronoberg. Vi har ju vårdgarantin för att vi ska kunna möta upp barnen. Jag jobbar för att vi ska få de resurser vi behöver för att träffa de barn som har behov.

Och det är viktigt att barnen får träffa logoped så fort som möjligt, enligt logopeden Eva Göransson.

– Ett barn med svag språkutveckling kanske behöver höra ett ord femtusen gånger för att lära sig det, medan ett barn med en typisk språkutveckling kanske behöver höra det femton eller femtio gånger för att lära sig det, säger Eva Göransson.

Ökad medvetenhet bland föräldrar

Och trycket har gradvis ökat på mottagningarna. I Jönköpings län har antalet remisser ökat med 14 procent sedan 2009, och i Kronoberg har de ökat med 20 procent. Men i Kalmar län har de faktiskt minskat något.

Men att fler barn skulle ha språkstörningar än tidigare tror inte Eva Göransson, utan hon tror snarare det handlar om en ökad medvetenhet bland föräldrarna och barnavårdscentralerna.

– De flesta barnen går på förskola idag och då har man större möjlighet att jämföra med jämnåriga än vad man hade förr. Kraven på hur barnen ska utvecklas har också blivit lite högre. Man måste hålla samma takt som sina kompisar för att se att man ligger bra till inför skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.