Fyren Långe Jan som tändes 1785 ska nu bli frimärke tillsammans med ytterligare fem svenska fyrar. Foto: Ottenby fågelstation/TT

Långe Jan på Öland blir frimärke

Publicerad

Den 4 januari släpps årets första nya frimärken och kända svenska fyrar är motiven. En av de fyrar som blir frimärken är Långe Jan på Ölands södra udde.

– Fyrar är ett populärt och återkommande motiv. De sex olika fyrar vi får stifta bekantskap med i den här utgåvan speglar olika tiders kunskaper, teknik och byggnadsmaterial och är en del av den svenska industrihistorien, säger Kristina Olofsdotter, chef för Postnord frimärken, i ett pressmeddelande.

Långe Jan finns alltså bland de sex fyrar som valts ut. Fyren ritades redan 1759 av arkitekten Carl Johan Cronstedt och tändes första gången 1785. Den blev med sina cirka 40 meter landets högsta fyr.

Fyren uppfördes som en öppen stenkolsfyr av kalksten som putsades och målades vit. På 1840-talet byggdes fyren om för en linsapparat med ny lanternin.

Övriga fyrar i frimärkshäftet är Falsterbo, När, Pite-Rönnskär, Vinga och Örskär, skriver Postnord i sitt pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer