Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Runesson i Gemla ser vattnet långsamt sjunka undan på åkrarna efter vinterns översvämningar. Om några veckor hoppas han kunna se åkermarken utan vatten igen. Foto: SVT

Efter översvämningarna: lantbrukare i Gemla ser vattnet sjunka undan

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Runesson i Gemla är en av de lantbrukare som drabbats av översvämningar. Nu, och precis som när SVT Nyheter Småland träffade honom i februari, står åkrarna under vatten men långsamt sjunker nu vattnet undan.

Vattnet har sjunkit undan naturligt men sedan knappt två veckor tillbaka använder Stefan Runesson pumpar för att få bort vattnet från de översvämmade åkrarna.

– Vi har två pumpar som pumpar ut ungefär 15 kubikmeter i minuter och vattnet sjunker här ungefär 5 cm per dygn, berättar han.

Hopp om vårskörden

Nu kan vårskörden vara i sikte. Om drygt två veckor hoppas Stefan Runesson få se sina åkrar utan vatten igen.

Men det gäller att det inte kommer mer nederbörd och förhoppningen är också att gräset under inte ska hinna surna innan dess.

Hör Stefan berätta mer om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga flöden

Mer i ämnet