Foto: Karin Ahlgren/ SVT

Elitidrottare löper större risk att hamna i spelmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Tillgång till pengar att spela för. Och gott om tid att göra det. Och enkelheten genom att spelen finns i den egna mobilen.

Tobias Eriksson, allsvensk fotbollsspelare i Kalmar FF har ett spelmissbruk bakom sig. Han tror att en del av förklaringen till att spelmissbruk är ett växande problem bland elitidrottare finns i elitidrottarares något annorlunda liv, med mer pengar och fritid än andra.

TV: Se hela inslaget om Tobias Eriksson här

Men han pekar också på kickarna och belöningarna som elitidrottsmän kan få genom sina prestationer.

– Det kan vara så att man söker kickarna och belöningarna på annat håll också. Och då är det lätt att spelandet kan ge den bekräftelsen, säger han.

Större risk

För ett par dagar sedan presenterade Karolinska institutet en undersökning Aftonbladet och Dagens Nyheter tagit del av. Den visade att manliga elitidrottare och idrottsgymnasieelever löper större risk att hamna i spelmissbruk än den genomsnittliga befolkningen.

Tobias Eriksson blir inte förvånad över de uppgifterna. Själv har han lagt spelmissbruket bakom sig. Det är flera år sedan den där dagen när han bestämde sig för att berätta för sina anhöriga och för klubben att han hade problem. Och i dag, när han ser tillbaka berättar han om hur viktigt det är med en omgivning och en arbetsgivare som stöttar.

– För man behöver hjälp och stöd när man är i den situationen. Man mår väldigt dåligt och skäms inför sin familj och sina vänner. Och behöver mycket hjälp.

Ska erbjuda stöd

Med start vid årsskiftet ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting blir ålagda att förebygga spelproblem ock ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.

– Det är mycket bra, för det är inte så lätt att ta sig ur spelmissbruk och man kan bara hoppas att kommunerna och samhället verkligen förstår på vilket sätt de ska hjälpa till, säger Tobias Eriksson.

Över 30 000 har allvarliga spelproblem

Spelproblem finns i alla befolkningsgkrupper och rör alla spelformer. Enligt Socialstyrelsen har omkring två procent av landets befolkning problem med sitt spelande. Av de har drygt 30 000 personer allvarliga spelproblem.

Utöver de två procenten som har problem anser Socialstyrelsen att ytterligare fyra procent av befolkningen ligger i riskzonen för att utveckla spelproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.