Foto: LänsstyrelsenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Länsstyrelsen anmäler avverkning i naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Sveaskog har avverkat två hektar skyddad skog. Nu blir det ett fall för åklagare.

– Området innehåller artrika skogar och orörda myrar. Det avverkade området är gammal tallskog som har höga värden, säger Maria Lönnqvist, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

I naturreservatet Stocksmyr-Brännan i Lessebo kommun har Sveaskog avverkat cirka två hektar skyddad tallskog. Nu har länsstyrelsen Kronoberg tagit det vidare till åklagare, som ska pröva om händelsen bryter mot miljöbalken och om någon i så fall fälls.

Enligt länsstyrelsens beslut om naturreservatet, som grundar sig på miljöbalken, är det i området bland annat förbjudet att skada eller avverka träd och buskar, anlägga vägar och uppföra byggnader.

– Brott mot miljöbalken kan leda till böter och i riktigt grova fall fängelse, säger Maria Lönnqvist.

Enligt länsstyrelsens åtalsanmälan skedde avverkningen troligen den 30 november förra året, i naturreservatets södra del. Hela naturreservatet Stocksmyr-Brännan är på över 2 300 hektar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avverkningen i Stocksmyr-Brännan

Mer i ämnet