Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rune Håkansson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Kronoberg, var under torsdagen på plats i Timsfors och kunde bekräfta, både från bilderna och spåren, att det var en varg som sågs där. Ett nytt vargrevir i Kronoberg kan bli verklighet inom kort, tror man. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Experten: Ett vargrevir i Kronoberg kan vara nära

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens observation av en varg utanför Markaryd har i dag bekräftats av länsstyrelsen, och vargexperter från SLU tror att ett vargrevir kan vara nära att bildas i Kronobergs län.

Rune Håkansson är besiktningsman vid länsstyrelsen i Kronoberg han bekräftar efter att ha sett bilderna på vargen utanför Markaryd att det inte råder någon tveksamhet om att det verkligen är en varg.

– Det ser ut att vara en varg, det ser man bland annat på svansen och dess spets som är svart och det vita som är på båda kinderna.

Söker efter hona

Han kan i dag inte säga vad vargen, som är en hane, är på väg men en sak är säker: Han söker en partner att bilda ett vargrevir med.

Vargrevir finns både i Skåne och i Västra Götaland på gränsen mot Jönköpings Län. Men vargar har observerats på flera platser i Kronoberg på senaste tiden, bland annat i Uråsa i Växjö kommun. Och ett revir i Kronoberg kan, om det inte redan finns, vara nära att bildas säger Olof Liberg, docent i viltekologi vid SLU i Lund.

”Kronoberg mest sannolika länet för vargetablering”

– Det ligger närmare i dag än vad det gjorde för bara några år sen. Det har börjat en expansion söderut i vargstammen och det kan bero på att vargstammen är på topp just nu det senaste året har varit det bästa året för vargstammen i Sverige som vi någonsin har haft och Kronobergs län är nog det mest sannolika länet för en vargetablering, säger Olof Liberg, docent i viltekologi vid SLU i Lund.

Hör experterna resonera berätta mer om vargarna i Kronoberg i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer